October 2019
« Sep

Viertallenteams Lonneker slaan toe!

Viertallen Lonneker slaan toe

Op vrijdag 10 februari speelden alle 3 de viertallen van Lonneker thuis. Lonneker V1 speelde tegen Almelo V1. Lonneker V2 nam het op tegen Raalte V1. Lonneker V3 mocht aantreden tegen Almelo V4. Intern was er ook een viertal over dit leverde de partijen Walter-Leon en Appie-Richard op. Opvallend was dat Lonneker met de rug naar de bar speelde en dat V3 helemaal achteraan speelde, het leek wel andersomdag. Maar het geen zicht hebben op het bier pakte deze avond goed uit voor gezelligheidsvereniging Lonneker. Waar normaal gesproken er nog wel eens puntjes verloren gaan door onze Icterus (geelzucht), oftewel zin in bier, gebeurde dit deze avond niet en zo konden alle teams 2 matchpunten bijschrijven.

Bij V2 mocht Mart vandaag op bord 1 beginnen, Bent debuteerde voor Lonneker op bord 2, omdat ondergetekende later zou zijn, maar toch op tijd was. Jurgen speelde op bord 3. Tom was opgesteld aan bord 4 en was als eerste klaar, of beter gezegd hij hoefde niet eens te beginnen tegen Raalte. Raalte was namelijk met Blom, Huisman, Mocking naar Lonneker afgereisd en zonder vierde speler stond het dus al bij aanvang 1-0 voor Lonneker. Dat dit geen garanties biedt voor een overwinning blijkt uit het feit dat Lonneker vorig seizoen ook met zijn drieën naar Raalte ging en toen gewoon won, levensgevaarlijk die drietallen. Helemaal als je bedenkt dat in Raalte dit seizoen de score 3,5-0,5 was. Maar in ieder geval een goed begin, want we hadden al meer bordpunten dan in Raalte. 1-0

Appie had het ook vlug bekeken. Richard die nog niet heel lang schaakt werd er geraffineerd afgeschoven door onze ouwe sluwe vos. Ondertussen gingen analytici ten Vergert, van den Bos en Elgersma zich buigen over de paringen bij V1. 1. Stotyn-Jutba 2. Bos-Op den Dries 3. Babic-Mityaev 4.Gerritsen-O. Elgersma. Jokim voorspelde dat als Fabian won het makkelijk ging worden. Simon had wat meer vertrouwen in zijn broertje en voorspelde 1-1-2-2. Paul voorspelde dat Fabian makkelijk zou winnen.

De volgende uitslag kwam bij V3 vandaan, waar teamcaptain Ed Balk afwezig was, maar werd vervangen door Henk Verder speelden de vertrouwde namen: Henk zat op 1, Johan op 2, Louk op 3, Martin op 4. Louk zag in zijn partij helaas een vorkje op koning en dame over het hoofd en zo kwam V3 op een 0-1 achterstand. Martin zorgde voor de gelijkmaker door te winnen. Hij vertelde dat het een lastige partij was, vooral omdat hij alle zetten die hij deed ook nog moest zeggen aangezien zijn tegenstander blind was. Dit bracht Martin gelukkig niet van de wijs en zo stond het om 10 uur 1-1.

Igor zorgde voor de eerste uitslag bij V1. De voertaal aan bord 3 was Russisch en Igor voelde zich helemaal thuis. Hij speelde een prima partij en kwam in het eindspel met een pionnetje meer, maar stond wat passief en uiteindelijk werd er remise overeengekomen. Een goede prestatie van Igor tegen een tegenstander met ruim 300 elo-punten meer en zo stond het 0,5-0,5. Walter en Leon waren ondertussen te druk met schaken om de achterban van live feed te voorzien. Walter verloor deze boeiende partij.

Van V3 heb ik niet veel gezien. Ik weet dat Henk won. Johan uiteraard 1. b4 speelde en dat dit leidde tot remise en zo werd het 2,5-1,5 in het voordeel van Lonneker V3 dat daarmee op de tweede plaats blijft achter HEC V2. Een goede overwinning.

Bij V2 had Jürgen vroeg een stuk verloren, maar verderop in de partij had hij deze terug weten te pakken. Dit zorgde er voor dat er weer remisekansen waren voor onze Duitse vriend, maar helaas hij wikkelde af naar een lastig eindspel en verloor dit ook. 1-1. Mart stond ondertussen heel erg goed en hij was bezig om zijn revanche te pakken tegen Blom, waar hij in Raalte nog van verloor. Gedurende de partij kwam Wennink steeds ietsjes beter te staan en dit resulteerde uiteindelijk in een punt. 2-1. Bent vroeg zich af of hij een toreneindspel moest gaan melken. De torens gingen er echter af en zo bleven er alleen pionnen over. Hierin leek Bent iets te kunnen forceren, maar schijn bedriegt. Het resultaat was een halfje en dit zorgde voor een 2,5-1,5 overwinning.

Ondergetekende was om 19:50 na kort overleg met teamleider Bos en Leon die op bord 4 zou spelen bereid gevonden om in te vallen voor V1. Ik mocht net als vorig jaar in de SBO-cup aantreden tegen Onno Elgersma, broertje van. Appie verloor er dit seizoen al van, Boris voorspelde na een partij tegen Onno deze zomer in Dieren dat deze jongen wel eens meester kon worden. Vorig jaar won ik de lange partij en het snelschaak nog, maar ondertussen heeft Onno al een rating van 1962 oftewel een echt tricky talentje dus ik was gewaarschuwd. Onno had alleen zijn dag niet, hij kreeg een saaie d4 variant tegen, en verloor door een trucje een pionnetje, zijn tegenstander deed ook nog een keer h3. Onno probeerde nog mat te zetten, maar toen dit niet lukte, bleken de witte stukken een stuk sterker dan de zwarte en won ondergetekende eenvoudig. 1,5-0,5 Robin en Fabian stonden ondertussen allebei prima, alleen Robin zat in tijdnood. In een complexe stelling waar beide spelers kansen lieten liggen werd uiteindelijk remise overeen gekomen. 2-1. Fabian had ergens makkelijke winst gemist, maar nadat er nog even werd doorgeschaakt wist hij het puntje te pakken tegen de angstgegner van Bos en zo werd het 3-1 voor Lonneker V1 dat hiermee de koppositie pakte in de hoofdklasse van de viertallen.

Gijs