« Aug

SBO Cup : Lonneker – Holten * 30 okt ’15

–verslag vanuit ons clublokaal door Paul ten Vergert–

Lonneker en Holten hebben beide een rijke geschiedenis als het gaat om de SBO Cup winnen, beide wonnen deze namelijk al eens!

SV Lonneker             (1775) - Holten             (1717)
----------------------------------------------------------
1. Erik Akkersdijk  (w) (1842) - Gerrit Luggenhorst (1829)
2. Gijs Gerritsen   (z) (1838) - Dinant van Beek    (1692)
3. Roelof Berkepeis (w) (1754) - Henk van Beek      (1634) >> naspelen
4. Leon Stuij       (z) (1666) - Bas van Beek       (1714) >> naspelen

Voor Leon is dit zijn debuut .. spannend, spannend!

Bordje 1 een c3-Siciliaan van Akkersdijk, maar een erg rustige. Gijsje met de Zwartjes speelt rustig tegen d4. Roelof heeft Wit en speelt alsof hij Zwart is, maar de man-in-vorm vertrouw ik dat wel toe. Leon krijg ook een dame-gambiet tegen zich en knalt er snel wat theorie-zetjes uit! Opvallend : alle Lonneker-spelers staan RUIM achter in tijd, en dat al na een half uur, maar er staan dan ook enkele echt normaal menselijke stellingen op het bord…

Bord 1 : Wits voordeeltje is weg.
Bord 2 : Zwarts nadeeltje gehouden.
Bord 3 : euhmm euhmmm euhmmm ..
Bord 4 : Stuij doet prima zetjes en huppelt van links naar rechts en loopt ook nog ‘ns triomfantelijk rond!

20:54 Hoogtepunt van de wedstrijd! Gijs plopt een Fanta open, Bas van Beek reageert gelijk, rent naar de koelkast en pakt daarop een heerlijk BIERJTE! De psychologische oorlogvoering is gewonnen door Holten!

Rondje langs de velden : Akkersdijk begint erg goede zetten te doen, Gijs zit achter zijn bord alsof hij het allemaal NIET zo leuk vindt en morgen iets vervelends moet doen, Roelof chilt hem lekker en het is duidelijk zichtbaar dat hij een prettige stelling heeft! Leon, moeilijk .. wel gerokeerd, alleen stukjes niet ontwikkeld en de tegenstander heeft het tegenovergestelde.
Ow.. Akkersdijk lieve schat, kan dat allemaal wel wat jij doet?? Ik vind het maar wat spannend!

Nu is het de beurt aan Gijs om goede zetten te doen en dat DOET hij, Bam Bam, en de min is geen min meer volgens mij. In de tussentijd gebeurde er veel, effe ‘n tussenstandje: Erik staat straal verloren, Gijs max ‘n halfje, Roelof te moeilijk voor de mens! Leon ‘n klein plusje.

Het is ondertussen 22:50 en we spelen nog allemaal .. wat mooi!

23:00 We spelen allemaal nog steeds! Dan gebeurt er iets onverwachts. Akkersdijk combineert zich over-tussen-door, buiten-om en nog veel meer en wint op miraculeuze wijze. Een erg grote meevaller! Gijs remise, prima met de Zwartjes, Leon zet zijn tegenstander ineens mat, en uit het niks is de winst ineens binnen!! Hoppa hoppa!! >> speel Leons partij hier na.

Roelof blijft mooi heen en weer schuiven en staat verloren en ineens gewonnen, verloren, nee gewonnen, verloren, nee gewonnen, gewonnen .. uitslag remise!!! >> speel partij hier na.

3-1 : een prachtig resultaat tegen een leuk en goed team!!

-naschrift van de redactie-

Bord 1 : in bepaalde fasen van de partij wist Erik niet welk plan hij moest maken. Daarnaast deed hij ook wat onzuivere zet-volgordes. Nadat hij geruime tijd zijn stelling bij elkaar had weten te houden, en beide spelers nog maar een paar minuten hadden, vond Erik het tijd te gaan rommelen .. Zijn tegenstander dacht toen echter in het eindspel te kunnen winnen en had meer aandacht voor eigen h-pion-promoveren-of-mat dan voor Eriks vrije centrumpion .. Zo schwindlede Erik het punt.

Bord 3 : de hele partij keek Roelof de kat uit de boom, op zoek naar aanknopingspunten voor een aanval op de vijandelijke stelling, maar zijn tegenstander was ook zo’n struikrover en deed hetzelfde! Na twee uur spelen ofzo werd op dit bord pas het eerste stuk geslagen .. Het centrum werd toen ook nog eens door Roelof dichtgeschoven en er zat voor beide spelers lange tijd geen duidelijke (pion)breek-zet of aanval in. De heren kwamen natuurlijk in tijdnood en konden uiteindelijk niet meer noteren, maar deden het (soms) toch. Er was ergens een mat-in-2 voor Roelof, maar hij zag alle andere dingen wel en rook die wending alleen. Uiteindelijk bleek Roelof zelfs drie minuten gespaard te hebben, in een pionnen-eindspel met ieder een toren, waarna hij mocht vernemen dat het team reeds gewonnen had en dus dat de enige (vrij)pion, die Roelof uit de stofwolken had weten over te houden, niet perse hoefde te promoveren – wat theoretisch ook niet kon trouwens, Roelof .. Remise dus. >> speel deze partij hier na.

Bord 4 : in de opening was Leon al snel gaan rokeren en had een venijnige pion op b4 die in het vervolg echter moeilijk te dekken leek, maar de tegenstander had nog niet gerokeerd. In die middenspel-fase nam Leon terecht de tijd om te zien hoe zijn Lc8 in het spel moest worden betrokken en waarom .. de rest van de stukken zouden in het vervolg dan vanzelf hun plaats kunnen vinden. Leon liep zo al gauw behoorlijk achter op de klok, maar in het vervolg van de partij werd die balans hersteld, want Leon wist door actief en dreigend stukkenspel voordeel te krijgen. Nadat hij een remise-aanbod moest afslaan van onze teamleider, zette Leon de partij door naar winst. >> speel deze partij hier na

1 comment to SBO Cup : Lonneker – Holten * 30 okt ’15