« Jul

Lonneker 2 verliest thuis van Almelo 2: met verslag van Henk

Lonneker 2 – Almelo 2

32 schakers, een wedstrijdleider en nog een paar toeschouwers: het clubgebouw is goed gevuld, met twee Almelose achttallen op bezoek om het tegen onze twee topteams op te nemen. Ik besluit zelf een vrjie middag te nemen door al vroeg in de partij in te gaan op een zetherhaling, en als straf – of als beloning, daar zijn de meningen over verdeeld – mag ik verslag uitbrengen over de wedstrijd in de promotieklasse.

Appie en Wijnand laten er ook geen gras over groeien, in sneltreinvaart worden de stukken geruild en er verschijnt een toreneindspel op het bord. De Almeloër lijkt enigszins in het voordeel met een vrijpion,  maar dit lijkt nog geen onoverkomelijk probleem. Maar als Appies koning zich de weg laat afsnijden door de vijandelijke toren en Wijnands koning de vrijpion kan ondersteunen is deze niet meer te stoppen.

Als Boris zijn achternaam noemt is zijn tegenstander onder de indruk: dat klinkt als een wereldkampioen! Dus Boris heeft direct een psychologisch voordeel.  Tegen een Catalaanse opening pakt hij de c-pion, en een gepend paard levert hem later een kleine kwaliteit op, maar hiervoor moet hij wel een pion opgeven. De vijandige dame komt gevaarlijk dicht bij zijn koning, maar Boris heeft goed berekend dat hij hiermee weg kan komen. Toch vertrouwen beide spelers het niet helemaal, ze nemen het zekere voor het onzekere en delen het punt.

Bij Wim ziet het er intussen goed uit, hij heeft zojuist een stuk gewonnen. Maar hij moet zijn stelling nog wel even consolideren, hij heeft nog niet gerokeerd en zijn tegenstander zet druk op de damestelling met een gepend paard op d2. Dat gaat toch ergens mis: het paard gaat verloren en Wim blijft een pion achter. Maar hij gaat stug door en ook hier is remise het resultaat.

De 2 J’s uit Duitsland op de twee topborden hebben beiden een scherpe stelling met tegengestelde rokades op het bord. Jürgen staat een (vrij)pion achter en wordt in de verdediging gedrukt, maar bij Jarno ziet het er een stuk beter uit. Hij sluit af met een matcombinatie met torenoffer om de h-lijn te openen en trekt zo de stand weer gelijk. Jürgen verdedigt taai en probeert her en der nog een tegenaanval van de grond te krijgen, maar het mag niet meer baten: hij moet een stuk inleveren om alle dreigingen van zijn tegenstander te pareren en dan is er geen redden meer aan. Zo komen we opnieuw op achterstand.

En een blik op de laatste twee borden waarop nog wordt gespeeld stemt niet hoopvol, meer dan een gelijkspel lijkt hier vrijwel onmogelijk – hoewel uit een computeranalyse achteraf blijkt dat Walter nog wel ergens een aantal winstkansen heeft gemist . De Scandinavische verdediging van Walter wordt beantwoord met een gambiet en Levi richt al zijn stukken op de nog niet gerokeerde zwarte koning. Toch weet Walter zich te bevrijden, en hij kan afwikkelen naar een toreneindspel, waarbij hij wel een slechtere pionnenstructuur overhoudt. Na een wederzijdse pionnenrooftocht houdt Walter drie vrijpionnen op de damevleugel over tegen twee van Levi op de koningsvleugel. Maar die twee zijn al wel veel verder opgerukt, en dat geeft de doorslag.

Tom brengt een zwarte leeuw op het bord, en ik weet niet of het een bewust pionoffer was (wat bij Tom niet onwaarschijnlijk is) of ongepland, in ieder geval staat hij op een gegeven moment een pion achter. Toch weet hij een eindspel te bereiken waarin het materiaal weer in evenwicht is – een eindspel met gelijke lopers, waarin Tom de slechtere loper heeft. Maar hij houdt de gelederen gesloten en Axel staakt verdere winstpogingen en berust in een remise. Omstanders laten zien dat de witte koning juist op dat moment waarschijnlijk winnend had kunnen binnenwandelen in de zwarte stelling, maar voor het eindresultaat maakt dat niet meer uit: na twee overwinningen gaat deze wedstrijd helaas voor ons verloren.

Henk Jonkers

Lonneker 2 – Almelo 2                                     3-5