May 2020
M T W T F S S
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lonneker 1 wint van Philidor 1847

Lonneker 1 wint aan de topborden van Philidor 1847

Lonneker 1 was dit seizoen voor het eerst compleet, dit zorgde er gelijk voor dat ze gemiddeld sterker opkwamen dan de tegenstander uit Leeuwarden. Enig probleem was dat nog niet iedereen van Lonneker was komen opdagen. Wennink had het iets te laat gemaakt in de stad en werd om 1 uur wakker gebeld. Hij kwam pas om 13:40 binnen om nog wat van zijn partij proberen te maken.

De tegenstander van Robin die keurig al zijn partijen nummert speelde zijn 1589e partij. Best een leuk idee om al je partijen te nummeren. Fabian ruilde vroeg alles af en had voor twee uur al een eindspel met 2 torens een loper voor beide en 6 tegen 5 pionnen op het bord. De stelling van Simon begreep ik niet en dat zag ik maar als een goed teken. Hij was zelf ook vol vertrouwen dat hij ging winnen een paar zetten later dus dat moest goed komen.

Timo was ook snel in een eindspel terecht gekomen met een loper twee torens en 5 pionnen tegen een paard twee torens en 5 pionnen. Als ik er verstand van had gehad had ik nu vast iets gezegd over het goede paard en de slechte loper of andersom maar helaas gaat mijn schaakvisie niet zo ver. Webredactie: “het witte paard was gebonden aan een pion in het centrum, die de zwarte loper zou kunnen slaan. Zo kon de loper steeds sterker worden, terwijl het paard was vastgeketend. De witte stelling was onder andere hierdoor een beetje aan elkaar gelijmd.”

Timo wist hier echter wel raad mee, zijn tegenstander maakte een blunder en vergat een toren terug te slaan , onder het motto van ik ga promoveren. Zijn tegenstander promoveerde echter niet en Timo haalde zo om 14:55 het eerste punt op bord 1. 1-0!

Wennink had zijn tijdsachterstand redelijk goed gemaakt en kwam terecht in een eindspel met beide een dame en 8 pionnen en ongelijke lopers dus of hier nog een winnaar uit voortkwam was zeer de vraag.

Simon had ondertussen twee pionnen meer dan zijn tegenstander en als hij de vrijpion van zijn tegenstander kon afstoppen dan moest het wel gewonnen zijn. Fabian en zijn tegenstander hadden ondertussen alleen nog een loper en een paar pionnen op het bord en Fabian was bezig om een vrijpion te creëren. Arno kwam vroeg in tijdnood, na 18 zetten had hij nog maar 13 minuten in een stelling waar ogenschijnlijk nog niet zo veel aan de hand was. Menno stond ondertussen een pionnetje achter. Patrick stond een beetje passief, het was een vrij complexe stelling en ik hoopte maar dat het niet zou verliezen.

De tegenstander van Robin probeerde echt wat van zijn 1589e partij te maken en kreeg een triple pion en daardoor ook zes geïsoleerde pionnen op het bord. Ik sluit niet uit dat dit hem in de voorgaande 1588 partijen niet is gebeurd. Het leidde er wel toe dat Bos een beetje gedrukt kwam te staan. Simon pakte ondertussen op bord 3 het tweede puntje voor Lonneker, hij had de vrijpion van zijn tegenstander weten af te stoppen en dit leidde tot directe opgave van zijn tegenstander. Hij liet mij zijn partij nog even zien en de conclusie was vooral dat hij op heel veel manieren nog makkelijker en sneller had kunnen winnen. Desalniettemin zorgde dit er wel voor dat Lonneker op een 2-0 voorsprong kwam. Simon kon aan zijn scheikundehuiswerk en de anderen konden doorgaan met de puntenjacht.

Wennink had het de hele partij lastig en er waren ondertussen een paar pionnen geruild. Menno stond ondertussen een vol stuk achter. Fabian was lang bezig om een voordeeltje in het eindspel uit te buiten, maar het ging langzaam de goede kant op. Simon waagde zich ondertussen aan een voorzichtige voorspelling met een winst voor Lonneker:

  1. Patrick 1 of 0,5
  2. Fabian 1
  3. Menno 0
  4. Arno 0,5 of 0
  5. Robin 0,5 of 0
  6. Mart 1 of 0,5

Fabian had lang lopen werken, maar na 71 zetten had hij dan toch het eindspel waar hij al zo vroeg in kwam gewonnen en zo bracht hij een comfortabele 3-0 op het scorebord. Zo waren er op 3 van de 4 topborden al een entscheidung in het voordeel van Lonneker. Eelke Heidinga zal met plezier terugkijken op zijn 1589e partij, want Robin moest helaas een 0 incasseren zodat de spanning weer een beetje terugkwam 3-1.

Patrick had ondertussen de lastige stelling overleeft hij hield een eindspel over met een toren en twee pionnen tegen een paard en 4 pionnen van zijn tegenstander. Waarschijnlijk was dit niet meer te winnen, Menno stond ondertussen nog steeds een stuk achter en de stelling van Wennink werd ook maximaal remise geschat en zo kon de partij van Arno wel een bepalend zijn voor de overwinning volgens de prognoses.

Dat dit maar prognoses waren bleek even later ook wel, want waar we in Lonneker de Wennink-wende al kenden liet dit keer Menno een “Menno-mende” zien en werd zijn stuk achterstand omgezet in een pion meer in een dame-eindspel. Arno kwam ondertussen wat gedrukt te staan en zijn tegenstander was op zoek naar de winst. Het eindspel van Patrick bleek niet te winnen en zo werd het 3,5-1,5 en haalde Lonneker aan de bovenste vier borden bijna de volledige buit.

Mart had een verkeerde zet gedaan naar eigen zeggen en daardoor verloor hij zijn partij, had hij daar een andere gedaan dan was de stelling gewonnen geweest voor hem. Laten we het er maar op houden dat hij nog niet helemaal was uitgeslapen en zo werd het nadat zijn tegenstander was gepromoveerd 3,5-2,5. Nu was alle hoop gericht op Menno en Arno die nog even twee halfjes over de streep moesten trekken.

Menno had Dames weten te ruilen dit ging ten koste van zijn pionnetje voorsprong, zijn tegenstander bood remise aan dit sloeg Menno af, maar nadat ze beide op de zelfde zet promoveerden zag ook Menno in dat Dame Koning tegen Dame Koning niet te winnen was en dat remise het maximaal haalbare was. 4-3. Het eerste matchpunt is veiliggesteld.

Arno`s tegenstander zocht naar matjes en doorslaande aanvallen, want remise aannemen was met deze stand geen optie. Ondanks dat Arno het twee keer aanbood. De combinatie van Dame Loper en toren leek ook iets minder te zijn bij Arno dan bij zijn tegenstander. Arno wist echter torens te ruilen en dit bevorderde de weg naar remise. Arno die eigenlijk gedurende de hele partij in tijdnood heeft gezeten maakte in het eindspel ook geen fouten meer en even laten wist hij dan ook dames te ruilen zonder dat zijn tegenstander het door had en daarmee bleef een remise eindspel met ongelijke lopers op het bord. Dit was zo remise dat dit ook maar gelijk werd overeengekomen en zo boekte Lonneker 1 een goede overwinning door sterke prestaties aan de topborden. 4,5-3,5

 

T Lonneker 2078 Philidor 1847 2 2016
1. Timo Oehne 2082 Marcel Vermaat 2201 1 0
2. Patrick Wiebe 2205 Jippe Kamstra 2081 ½ ½
3. Simon Elgersma 2041 Rein de Boer 1954 1 0
4. Fabian Stotyn 2158 FM Maarten Etmans 2058 1 0
5. Menno Monsma 2052 Oene Schriemer 1997 ½ ½
6. Arno van Akkeren 2081 Franke van Netten 1946 ½ ½
7. Robin Bos 2005 Eelke Heidinga 1941 0 1
8. Mart Wennink 1996 Wessel van der Berg 1950 0 1