October 2019
« Sep

Lonneker 1 speelt knap gelijk tegen Caissa-Eenhoorn

Verslag SVL-Caïssa Eenhoorn door Simon

Vrijdagavond hoorde ik het goede nieuws al: ik mocht vandaag het verslag schrijven. Ik had me dan ook voorgenomen om veel bij de andere borden te kijken zodat ik een beetje op de hoogte zou zijn van het wedstrijdverloop. Nu ben ik eigenlijk al weer veel vergeten maar dit stond me nog bij van de wedstrijd:

Als eerste was Arno klaar. Volgens Jokim de man in vorm, maar helaas vandaag niet. Vanuit de opening stond hij al onder druk en toen zijn tegenstander een pion kon offeren kreeg deze er veel activiteit voor terug: Arno’s koning had het zwaar en al gauw was het teveel en moest Arno opgeven. (0-1)

Daarna won Fabian. Zijn tegenstander ging in de opening iets te enthousiast aan de slag met een vroeg h4. Hij had alleen twee openingsvarianten door elkaar gehaald waardoor het niet echt goed was. Fabian won 2 pionnen, deed een thematische zet in het frans (g5!) en won vrij eenvoudig. (1-1) Partij: https://en.lichess.org/9ogo7NKo

Gijs had het vrijdagavond al voorspeld: hij zou of remise spelen in 5 zetten of winnen in 30. Helaas gebeurde dit niet. Gijs deed een typische Gijs-opening (d4, Lf4, Pf3 etc, allemaal erg solide voor een snel halfje) maar zijn tegenstander wilde natuurlijk meer. Gijs offerde een kwaliteit en kreeg die even later weer terug, maar zwart had teveel activiteit en de penningen vlogen de penningmeester om de oren, waardoor hij moest opgeven. (1-2)

Daarna verloor Timo ook. Hij kwam prima uit de opening en had iets meer ruimte in een Maroczy-bind tegen een egelstelling. Zwart brak echter vrij snel los waarna er veel werd geruild. Toen ik even later weer keek was er een toreneindspel ontstaan waarin Timo 3Pionnen + toren had en zijn tegenstander 4Pionnen + toren. Dit leek me vrij lastig te keepen en helaas lukte dit hem ook niet. (1-3)

Gelukkig hield Mart de kansen op een matchpunt in leven. Zijn tegenstander verzwakte in de opening vrijwillig zijn eigen pionnenstructuur en toen ging Mart zijn stukken goed neerzetten. Daarna werd het een beetje rommelig, deden beide kanten trucjes maar Mart deed betere trucjes waarna hij een eindspel met 2 pionnen kon uittikken. (2-3)

Jokim zorgde voor de volgende overwinning. Zijn tegenstander koos voor een vrij rustige variant tegen Jokim’s Najdorf en ik had het idee dat zwart wel prima stond. Ergens ging het echter mis bij Jokim en hij kwam slecht tot verloren te staan. Op zet 39 (in tijdnood) blunderde zijn tegenstander flink (schaakblindheid) en ineens stond Jokim goed. Het was allemaal nog niet zo makkelijk maar z’n tegenstander bood niet veel weerstand meer en zo won Jokim ook. (3-3)

Zelf kwam ik prima uit de opening. Ik koos met zwart voor een trendy variant in de fianchetto-variant van het Konings-Indisch. Ik won met een trucje een pion maar het was niet zo heel eenvoudig. Ik ruilde veel af totdat we een dame-loper eindspel kregen waar ik een pion meer had. Daar kreeg ik ook nog de kans om dames te ruilen en toen was het al lastig te houden. Ik kon op twee zwaktes spelen en won het lopereindspel vrij eenvoudig. (4-3) Partij: https://en.lichess.org/Qi9Ul7wr

Patrick was als laatste klaar. Hij speelde met wit zijn favoriete Nimzowitsch structuur en kwam wel prima uit de opening. Zijn tegenstandster nam echter het initiatief op de damevleugel en won 2 pionnen na een combinatie. Daarna had ze een aantal manieren om het eenvoudiger af te maken maar liet dit na waardoor pas rond 6 uur de handen werden geschud. (4-4)

Al met al een prima resultaat tegen een tegenstander met gemiddeld 100 ratingpunten meer. Volgende ronde uit tegen Hardenberg: ik heb er vertrouwen in!

Simon Elgersma

T Lonneker 2067 Caissa-Eenhoorn 2178 4 4