May 2020
M T W T F S S
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Lonneker 1 speelt 4-4 tegen VAS in Amsterdam

Dit verslag had veel verschillende titels kunnen hebben. Een goede titel van een verslag vat het geheel samen of benoemd het meest opvallende dat er is gebeurd. Op deze zaterdagmiddag gebeurden er op verschillende borden opvallende dingen dus ik ga u in dit verslag meenemen door de mogelijke titels die dit verslag had kunnen hebben. Enkelen hiervan zouden niet hebben misstaan als titel van een Suske en Wiske-stripboek.

Invaller wijst de weg met snel halfje
Ondergetekende was al voor 14:00 klaar en ja dan mag je een verslag schrijven. De titel had hierbij kunnen zijn:” Invaller wijst de weg met snel halfje”. Ik speelde mijn 11de partij in de KNSB-competitie. Ik was in de veronderstelling dat ik hierbij een 50% score had, maar het blijkt dat ik een nulletje uit 2014-2015 hierbij heb verdrongen. Dus dat puntje houden we nog tegoed voor de toekomst. Maar goed 4,5 uit 10 is voor een invaller ook dikke prima, dus ze hadden mij maar weer eens opgetrommeld als vervanger van Menno.

Uit de statistieken blijkt dat ik op 9-10-2010 debuteerde tegen Alexander Baisakow met zwart. Dit was een kansloze missie en een 0. Dat seizoen eindigde ik nog wel op 1,5 uit 3. Mijn verdrongen nulletje uit 2014-2015 was mijn enige andere partij met zwart in de KNSB en dat zorgt voor een score met zwart van 0 uit 2. Dit betekent dat ik voorafgaand aan de middag met wit zowaar een plusscore had in de KNSB met 4,5 uit 8. Dus ik kreeg deze keer ook weer wit.

Mijn partij was een saai halfje in mijn ogen, ik werd verrast in de opening door 1. D4 Pf6 2. C4 e5 3 Dxe5 Pe4. Ik dacht dat kan nog wel eens een zware middag worden, want dit ken ik niet. Uit de analyse bleek dat ik heel veel spannende varianten in had kunnen gaan, maar dat niet deed en dat mijn tegenstander eigenlijk ook gewoon alles afruilde en eigenlijk alleen kansen zou krijgen als ik wat zou proberen. Dit deed ik uiteraard niet en zo had ik om 14:00 na 17 zetten mijn eerste biertje en een halfje te pakken om zo op 5 uit 11 te komen in de KNSB. Dit was mijn zesde remise, waarvan ik er nu 4 op rij heb. Ego-puntje is nu wel om toch ooit nog even dat puntje te scoren en echt op 50% te komen. Maar goed de tussenstand was 0,5-0,5.

Meisje van 10 zorgt ervoor dat Jokim niet meer droog staat
De laatste overwinning van Jokim in Lonneker 1 was alweer op 25-april-2015. Dit was de laatste ronde van het seizoen 2014-2015 en Jokim eindigde dat seizoen op 7,5 uit 9 met een tpr van 2317. Sindsdien heeft Jokim alleen nog maar halfjes en nulletjes gepakt dus het werd weer hoog tijd om een keertje te winnen. Want qua overwinningen stond Jokim dus al een tijdje droog. De partij van Jokim valt te beschrijven als: “Meisje van 10 zorgt ervoor dat Jokim niet meer droog staat”.

Nou zal je denken een meisje van 10 is wel een hele makkelijk prooi voor Jokim, maar hij speelde tegen Eline Roebers die dit jaar bij het EK t/m 10 jaar nog 10de werd dus dit was niet het eerste de beste tienjarige meisje. Jokim offerde in zijn partij zijn toren op c3 tegen een paard en een pion, voor wat initiatief. De aanval van wit op de koningsvleugel was duidelijk trager. Eline had het wilde plan om net als Jokim vol op de aanval te gaan en met haar dame op h5 raakte deze aanval uitgeblust. Dit zorgde ervoor dat deze dame niet meeverdedigde en zo sloeg de aanval van Jokim vrij eenvoudig door. Had wit de dame laten meeverdedigen dan had het nog wel eens een middagje zweten kunnen worden voor Jokim. Maar mede dankzij het wilde plan van deze jongedame staat Jokim nu in ieder geval niet meer droog. 1,5-0,5.

Stoltze CM solliciteert naar titel remisekoning
Fabian speelde tegen de sterkste speler van VAS, namelijk Alejandro de Diego met een rating van 2316. Fabian heeft sinds kort 2200+ en is daarmee op Candidate Master niveau oftewel CM. Net zoals onze voorzitter wil hij graag deze titel krijgen en is Fabian wel een beetje trots dat hij dit heeft gehaald. Maar het lijkt of er met deze nieuwe titel ook nieuwe verplichtingen komen. Onze voorzitter staat namelijk ook bekend om zijn halfjes. Een mogelijke titel voor dit verslag was dan ook geweest: “Stoltze CM solliciteert naar titel remisekoning”.

Fabian speelde met zwart en het was niet zozeer laf schaken wat tot een halfje leidde want met pionnen op e5 d6 c5 b5 en a5 oogde het vrij actief. Maar hij beschreef zijn partij zelf zo:” Nadat mijn tegenstander zich een beetje raar met Pf3 g3 Lg2 0-0 en e4?! had opgesteld, was ik in staat om te compenseren en vroeg actief te worden op de damevleugel. Omdat ik niet kon rokeren was de doorbraak in het centrum van mijn tegenstander sterk gespeeld. Hij voelde zich schijnbaar niet goed bij de stelling en bood al na 15 zetten remise aan.”

De druk van de CM-titel zorgde ervoor bij Fabian dat hij het door hem zo gehate remise heel serieus overwoog. Nadat hij van Bos door mocht spelen als hij wilde besloot hij toch maar remise te doen wat al de tweede remise op rij is voor Fabian in de KNSB. Misschien dat CM een geheim synoniem is voor remisekoning, maar Fabian solliciteert in ieder geval met zijn twee halfjes op rij naar deze titel. Gewoon een goed resultaat uiteraard remise en dat zorgde ervoor dat de stand 2-1 werd voor Lonneker.

Max Verstappen, Bossie komt er aan!
Dan gaan we naar Robin. De teamleider had voor de wedstrijd weer een mooie opstelling uit de hoge hoed getoverd en daarbij ook een mooi reisschema gemaakt. Uit dit reisschema bleek dat Robin zelf ging rijden. De middag van Robin kan dan ook het beste beschreven worden als: ”Max Verstappen, Bossie komt er aan!”. Want wat kan die rijden zeg die beste man, daarmee bedoel ik uiteraard Max.

Vaak zie je bij teams dat de aanvoerder of teamleider het goede voorbeeld moet nemen en voorop moet gaan in de strijd. Dat lukte Robin aardig goed, want hij is de hele autorit voorop gegaan in de strijd. Alleen Jokim op de bijrijdersstoel kon hem nog bijhouden, maar Leon, Simon en ondergetekende op de achterbank hebben geen enkele gelegenheid gehad om hem in te halen of zijn leidende positie over te nemen.

Net zoals bij de formule-1 is het natuurlijk ook belangrijk dat je een goed team hebt en hier kon Robin dan ook op vertrouwen. De pitstop op de terugweg verliep namelijk ook vlekkeloos. Ondergetekende had namelijk tijdens de middag al een paar biertjes op en Amsterdam-Enschede is dan wel een behoorlijke afstand voor je blaas. Bossie die reed soepeltjes de parkeerplaats op, waarna ik uit de auto kon springen om even af te tappen. Dit verliep gelukkig vlekkeloos, want zo`n pisvlek op je broek is natuurlijk ook geen gezicht.

Calimero op zoek naar het gouden ei
Bord 1 was deze middag weggelegd voor Simon. Hij had tot dusverre 4 uit 4 in de KNSB-competitie en op de heenweg werd er dan ook al gespeculeerd over een mogelijke topscorerstitel. Aan deze titel zal ongetwijfeld een mooie prijs vast zitten. Ik vermoed van goud, maar een echt duidelijke vorm kan ik hier niet van maken in mijn hoofd. Veel verder dan een ovalen vorm kom ik niet dus laten we het maar een ei noemen. Titel voor deze partij zou dan ook geweest kunnen zijn:”Calimero op zoek naar het gouden ei”. Maar dan moet er natuurlijk nog wel eerst gewonnen worden van Victor Hendriks met 2206.

Simon was content met de opening, want hij heeft naar eigen zeggen een lekkere variant tegen najdorf 6. H3 e5 7. Pde2 b5 8. Pd5. Zijn tegenstander deed daar echter een random nieuwtje voor Simon met Lb7 en Simon zat echt zo van What The Fuck! Hierdoor kwam Simon iets minder te staan, maar hij kon nog gewoon een gelijke stelling krijgen. Dit deed hij niet hij besloot random f4 te doen waarmee zijn hele koningsstelling werd verzwakt en toen stond hij totaal verloren. (bron: Whatsapp-geprek Simon Elgersma-Liam Vrolijk 17-12-2016)

Dit zorgde ervoor dat Simon zijn partij verloor en zijn 100% score in de KNSB voor Lonneker kwijt is. Hopelijk wint hij de overige 4 potjes nog en maakt hij daarmee nog steeds kans op het gouden ei. Deze nederlaag zorgde er wel voor dat we met 2-3 achterstonden dus er was nog werk aan de winkel.

Stuij en de invalsupporter
Leon was weer beschikbaar om extern te spelen, hulde daarvoor en hij nam zijn taak als invaller voor het eerste team dan ook heel serieus. Hij speelde in plaats van Mart en dat betekende dat onze vaste supporter bij Amsterdam uit, Niki Wennink, het zusje van Mart niet aanwezig was. Maar Leon had de zaakjes goed voor elkaar als invaller en de titel van het verslag had dus ook kunnen zijn: “Stuij en de invalsupporter”.

Over de partij van Leon kan ik vrij kort zijn. Hij stond de hele partij een pion achter en hij kreeg steeds iets minder compensatie. De dames gingen er vroeg af en uiteindelijk kwam zijn tegenstander zo goed te staan dat deze een stuk won en dit betekende een 2-4 achterstand voor Lonneker. Maar goed niet alleen punten halen kan belangrijk zijn als invaller, het meebrengen van een supporter is natuurlijk ook een hele belangrijke taak. Wie kies je dan uit als supporter dat kan natuurlijk niet zomaar iedere beunhaas zijn, nee dit moet heel zorgvuldig uitgekozen worden. Zoals ik als zei viel Stuij in voor Wennink en dit was ook bij de supporters het geval. Kyrie Stuij, nee niet zijn vriendin Simon, de zus van Leon, was er als supporter. Hulde daarvoor, alleen moet Kyrie de volgende keer nog even zorgen dat Leon ook een puntje pakt.

Sluwe Duitser wint in HotsKnotsBegoniapartij
Dan gaan we het nu hebben over onze Duitser. Iedereen weet natuurlijk gelijk over wie ik het heb. Hij speelt ondertussen al de nodige jaren bij Lonneker. Heeft ook wel eens wat partijen in de interne competitie gespeeld. Een solide speler die ook voor Nordhorn uitkomt: Arno. Dit seizoen had Arno al het beslissende halfje gehaald tegen Philidor en een punt gepakt tegen Sissa. Dus over resultaten niks te klagen. De titel voor het verslag had aan de hand van deze partij ook: ”Sluwe Duitser wint in HotsKnotsBegoniapartij” kunnen zijn.

Al vroeg in de middag constateerde Robin dat de partij van Arno wel eens beslissend kon gaan zijn. De andere partijen konden wel eens 3,5-3,5 gaan worden. Achteraf bleek dat de andere partijen 3-4 werden, maar dat maakte de partij van Arno zeker niet minder belangrijk. Zijn partij begon overzichtelijk. Hij kreeg meer ruimte dan zijn tegenstander en dacht dat hij wel goed stond. Arno kon vrij snel een pion winnen maar koos ervoor om zijn stukken op het bord te houden en met een aanval te beginnen. Na de partij bleek dat de engine van Leon het met hem eens was.

Vanaf dat moment liepen de zaken allemaal wat anders dan gepland. De koningsstelling van zijn tegenstander was weliswaar onveilig. Echter Arno`s stukken kwamen nogal onhandig te staan. Zijn loper stond bijvoorbeeld op b1 terwijl zijn toren nog steeds op a1 stond. Arno dreigde deze toren te verliezen en moest een kritische variant in om nog wat te proberen. Anders zou hij sowieso een pion verliezen en erg slecht staan. Zijn tegenstander speelde niet de beste voortzetting en aan alle kanten vlogen de stukken van het bord. Het was een ware HotsKnotsBegoniapartij waar de toeschouwers een paar zetten lang geen idee van hadden wat er nou allemaal gebeurde en wie er goed stond.

Toen de rook was opgetrokken ontstond er een eindspel met een D+T voor Arno tegen T+T+L+L voor zijn tegenstander en ze hadden allebei nog wat pionnen. Voor de analytici onder het publiek was het niet duidelijk voor wie deze stelling beter is. Arno en de engine van Leon waren het er echter over eens dat Arno beter stond. Hij kon het eindspel dan ook snel beslissen door mat te zetten. 3-4

De wedstrijdleider en het mysterie van de klok
Ik heb zelf nooit de cursus voor wedstrijdleider gevolgd, wel ben ik enkele malen wedstrijdleider geweest tijdens externe wedstrijden. Een mogelijke titel voor dit verslag was geweest: “De wedstrijdleider en het mysterie van de klok”. Deze titel slaat op de partij van Patrick. Voor de mensen die niet zo bekend zijn in het wedstrijdleiderschap zal ik u meenemen in de activiteiten die een wedstrijdleider op zo`n middag moet uitvoeren. Zoals ik al zei ik ben geen wedstrijdleider dus het kan zijn dat dit overzicht niet helemaal volledig is, maar ik denk dat het behoorlijk accuraat is.

Ten eerste zorg je dat alle klokken goed ingesteld staan, hier kom ik later op terug. Daarna ontvang je van beide teams de opstellingen. Dit gedeelte heb ik niet meegekregen in deze wedstrijd, maar aangezien de wedstrijdleider voor aanvang van de partij alle namen per bord voorlas nam ik aan dat dit goed was verlopen. Zorgen dat iedereen op de juiste plek zit kon deze beste man hiermee ook gelijk afvinken. Vervolgens is het bestaan van een wedstrijdleider een soort van oase van rust. Je zit chill achter een tafeltje en je hoeft maar 2 dingen te doen:
1. Eens per uur noteer je hoeveel tijd beide spelers hebben en op welke zet ze zijn, mocht er iets gebeuren met de klok dan kun je hier nog iets mee.
2. Als er een bord leeg is dan ga je eens informeren wat de uitslag is.
En vervolgens maakt de KNSB 50 euro naar je over.

Mits er geen ongeregeldheden zijn en niemand zich laat vlaggen is dit wel het enige wat je nog moet doen op zo`n middag. Deze wedstrijdleider vond dit toch een beetje te intensief en dacht als ik nou alleen die uitslagen ophaal dan moet ik wel een heel eind komen. Meestal kom je hier ook wel mee weg, maar deze wedstrijdleider had klaarblijkelijk een goede reden om zich niet te willen bemoeien met de klokken, want hier had hij geen kaas van gegeten. Helaas voor deze wedstrijdleider was hij voor de wedstrijd al in de fout gegaan en had hij niet de klokken gecontroleerd, want die rare machines met getallen en instellingen dat was toch maar een mysterie.

Bij Patrick die op bord 3 speelde tegen Niels van Dam bleek de klok niet goed afgesteld te zijn. Dit zorgde er voor dat ondergetekende na 2 uur spelen heel blij op de uitslagen app aankondigde dat de tegenstander van Patrick nog maar 15 minuten had voor 25 zetten. Op zet 20 constateerde de tegenstander van Patrick dat er geen increment van 30 seconden was ingesteld op de klok, de twee minuten die hij ondertussen nog had waren dus iets te weinig. Dus nu werd het meneer de wedstrijdleider wel heel heet onder de voeten, want dit betekende dat hij aan de slag moest met het mysterie van de klok.

De onderkant van de klok leerde de wedstrijdleider wat de juiste instelling van de klok was en heel professioneel zette hij de klok op de juiste stand. Probleem opgelost zou je denken, maar 2 minuten vond de tegenstander van Patrick nog steeds erg weinig. Ja meneer de wedstrijdleider je moet natuurlijk niet vergeten om ook 20x 30 seconden toe te voegen op de klok. Oké foutje, kan gebeuren dus de wedstrijdleider ging maar weer eens bezig met de klok. De tegenstander van Patrick kreeg deze keer 12 minuten dus zou het dan toch gelukt zijn? Nee, wij als boertjes op bezoek in de grote stad hadden het vast al wel bedacht met ons gezonde boerenverstand, maar deze wedstrijdleider bleek dit echter niet te bezitten, want deze keer had in tegenstelling tot zijn tegenstander, Patrick nog geen 10 minuten extra gekregen. Dus nog maar een keer bezig met de klok zodat beide spelers genoeg tijd hadden.

Het gezegde luidt: “drie keer is scheepsrecht.” Maar daar was bij deze partij zelfs geen sprake van, want nog geen twee zetten later kwam de tegenstander van Patrick er achter dat er wederom geen increment was ingesteld op de klok en toen besloot hij om dit maar zelf aan te passen. Zodat de partij daarna probleemloos uitgespeeld kon worden. Patrick had de hele partij druk, won op een gegeven moment een kwaliteit tegen een pion en toen hij even later de pion won en een theoretisch makkelijk gewonnen eindspel overhield geloofde zijn tegenstander het wel en won Patrick. 4-4 prima resultaat.

Ik wil toch nog voor de laatste keer terug komen op de wedstrijdleider. Ik wil het verslag graag positief afsluiten dus dat ga ik bij deze proberen. Deze beste man heeft namelijk na het klokincident een half uur lang een klok zitten bestuderen, dus de wil om te leren is er zeker dat is positief! Dat hij dit tussen de borden deed met een klok die geluid maakte zullen we dan maar door de vingers zien. Ik hoop dat deze man van de 50 euro die hij heeft verdiend een mooie bos bloemen heeft gekocht voor zijn vrouw.

Gijs

T VAS 2055 Lonneker 2033 4 4
1. Victor Hendriks 2206 Simon Elgersma 2041 1 0
2. Alejandro de Diego 2316 Fabian Stotyn 2158 ½ ½
3. Niels van Dam 2016 Patrick Wiebe 2205 0 1
4. Pim Ghijsen 2136 Robin Bos 2005 1 0
5. Morrison Lesger 2040 Arno van Akkeren 2081 0 1
6. Ed Baarslag 2054 Leon Stuij 1823 1 0
7. Jordi Gernaert 2044 Gijs Gerritsen 1917 ½ ½
8. Eline Roebers 1627 Jokim van den Bos 2034 0 1