April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Lonneker 1 onderuit tegen Max Eeuwe 1

Lonneker 1 onderuit tegen Max Euwe 1
Op zaterdag 7 oktober stond de grote derby op het programma: SG Max Euwe 1 kwam op bezoek. Jarenlang speelde het team in de meesterklasse, toen nog onder de naam van ESGOO. Na de fusie met Dr. Max Euwe volgde degradatie naar de eerste klasse en vorig jaar bleek die klasse ook te sterk waardoor Lonneker nu op hetzelfde niveau uitkomt als het sterkste team van de SBO. Of althans dat waren ze de afgelopen decennia; nu moet maar gezien worden of Lonneker maar ook Hardenberg en Almelo lager eindigen.
Van de toenmalige spelers van ESGOO 1 is eigenlijk alleen IM Frank Kroeze nog over, hoewel Paul Bierenbroodspot destijds ook wel eens inviel in het eerste. Voor het eerst in zijn lange carrière moest de sterkste schaker van Twente daarom in Lonneker aantreden. Dat het team nog steeds professioneel is, blijkt wel uit het feit dat Kroeze en Bierenrboodspot c.s. werden gespot bij café Sprakel rond het middaguur waar zij zich voorbereidden. Ze namen ons in ieder geval serieus.
Dat mocht ook wel, want er werden twee wedstrijden vooruitgespeeld waarin Patriek Wiebe de ruim honderd punten hoger geratete Rob Bertholee op remise hield. Laatstgenoemde speelde overigens al wel eens eerder in Lonneker maar dat was op de Beukerweide alwaar hij meedeed aan het eerste NK conditieschaak. Ook Leon Stuij had al een remise te pakken en hier was het ratingverschil zelfs nog hoger, hij snoepte een halfje af van Luc Compagnie.
Tijdens de wedstrijd werd echter duidelijk dat het zo spannend niet meer zou worden. Hoewel om vier uur alle partijen nog bezig waren, stond Max Euwe op de meeste borden toch wel beter. Achter elkaar moesten Mart Wennink, Menno Monsma en Gijs Gerritsen echter hun meerdere erkennen in hun tegenstander. Fabian had alle vertrouwen in Mart en had hem zelfs op bord 1 geplaatst. Op zich een logische keuze want Mart wint regelmatig van 2100 maar verliest ook wel eens van 1700. Tegen Bart Konijn kwam hij er echter niet aan te pas. Een enkeling had nog de stille hoop dat hij een Wenninkwende uit de hoge hoed zou toveren, maar die zat er niet in, zelfs geen konijn.
Theoretisch kan je dan nog 4-4 maken moet Jokim gedacht hebben. Hij was de volgende die klaar was en met succes: Hans Plasman (ruim 100 punten meer) werd met een prachtige slotcombinatie verslagen rond de veertigste zet, waarmee Jokim iets terug kon doen en de achterstand kon reduceren tot 2-4.
Bord 3 was het enige bord waar wij een ratingoverwicht hadden. Fabian speelde daar tegen zijn landgenoot Achim Buendgen. Hoewel in vorm, kwam Fabian er vandaag niet doorheen en moest hij berusten in remise.
Zonder de prachtige prestaties van Leon en Jokim tekort te willen doen, moet ik toch zeggen dat de grootste verrassing plaatsvond op het laatste bord dat nog bezig was. Arno had de eer het op te nemen tegen Frank Kroeze. Kroeze had daarbij een kwaliteit meer en de meeste toeschouwers verwachtten in een eerder stadium dat hij wel zou winnen, maar Arno wist een keurige remise te forceren op het bord waarin het ratingverschil het grootst was: 295 punten. Daarbij boekte Arno zijn eerste remise ooit tegen een IM! Overigens won hij afgelopen zomer al wel eens van een IM in Gent maar remise was hem nog nooit gelukt. Een eindstand van 3-5 kwam daarmee op het scorebord: geen slechte prestatie maar we schieten er weinig mee op. Een matchpunt zou ook teveel van het goede geweest zijn, daar is Lonneker eigenlijk nooit in de buurt geweest. De volgende wedstrijd uit bij MSV in Meppel wordt daarmee een belangrijke. Matchpunten zijn dan zeer welkom.