December 2018
« Nov

Eclatante zege avondachttal tegen Holten

Na de beschamende nederlaag in de eerste ronde tegen Borne mochten we in de tweede ronde naar Holten. Jürgen kon helaas niet, en zijn vervanger, teamleider Robin, wilde eigenlijk het liefst snel naar huis (lees: aan een laag bord). Gijs, de tweede teamleider was ziekelijk, en wilde eigenlijk ook aan een laag bord. Aangezien teamleiders over de opstelling gaan, lukte dit. Hierdoor waren de lagere borden in ieder geval sterk bezet.

Eenmaal aangekomen in het speellokaal van Holten, een voetbalkantine, bleek de speelruimte een koelkast te zijn, en was de bar gesloten. Roelof, door de verschuivingen gepromoveerd naar bord 2, was ook al ziekelijk. Kortom, het zag er niet best uit. En het leek er niet beter op te worden toen bleek dat Mart aan de cola ging. Toegegeven, ze hebben in Holten geen Grolsch, maar toch.

Ik kreeg een Benkö tegen me en na een zetje of 12 theorie te hebben gevolgd had ik door dat dat eigenlijk te weinig is. Je staat een pion voor en een kleine verkeerde inschatting was voldoende om in een mindere stelling te belanden. Gelukkig was dit voor mij bekend terrein, pion meer bij mindere stelling, dat gebeurde de vorige wedstrijd ook. Toen moest ik in het teambelang doorspelen, na een remise aanbod, deze keer wist ik een zetherhaling in de stelling te vlechten. Remise.

Robin had intussen een remiseaanbod gekregen. Hij offerde materiaal, eerst een stuk, en toen dat niet lukte, een kwaliteit voor twee pionnen. De details zijn me ontgaan, maar toen ik klaar was met de analyse van mijn partij, had hij gewonnen, en keerde huiswaarts. Appie had een comfortabele stelling, maar kon een dubbel toreneindspel niet winnen (wie wel?).

Igor toverde een magische penning op het bord. Met een witte loper op e2 en een witte toren op e1 had hij twee zwarte torens op de e-lijn gezet en een zwarte loper op de diagonaal e2-a6. Even dacht ik dat Igor nog een derde toren op de e-lijn zou zetten, maar dat schijnt niet te mogen. Een overtuigende zege en 3-1 voor ons!

Gijs mocht vechten tegen 1. b4. Voor iemand die regelmatig de clubavond bezoekt, en 5 uit 5 in de interne heeft, moet dat toch niet al te moeilijk zijn. De realiteit bleek anders. Gijs zat na een tiental zetten als een dood vogeltje tegen een opgevouwen damevleugel aan te kijken. Tijdens een pauze kwam hij vertellen dat er ooit een Gijs-trucje in zou moeten zitten. En dat bleek in het verloop inderdaad het geval: 4-1. Boris had intussen langzaam maar zeker een veel beter toreneindspel bereikt en schoof dat bekwaam uit: 5-1.

Aan bord 1 had Mart een, op het eerste gezicht, goede stelling opgebouwd (f4, g4, h4 dat soort dingen). Bij Mart weet je het eigenlijk nooit, als hij achteraf uitlegt waarom hij heeft gewonnen lijkt het logisch, maar tijdens de partij denk ik af en toe dat hij heel veel risico neemt. Deze keer had Mart gelijk en een fraaie overwinning. 6-1.

Roelof mocht de avond afsluiten. Aangezien de bar dicht was, geen gehaktballen. Als de bar wel open was geweest hadden we misschien iets te klagen gehad, naar Lonneker gehaktbalnormen. Ton van Oijen had Roelof de gehele partij in de greep. In de tijdnoodfase had onze invaller een briljante inval. Eerst Dg6-e4, met een verdekte truc op de onderste lijn, en een zet later La6-b7 (een terugtrekkende loper die je in tijdnood als tegenstander makkelijk overziet). Er dreigde Dxg2 mat en daar viel, zonder materiaal in te leveren, niets aan te doen. Ton gaf op, en een euforische Roelof kon de 7-1 laten noteren.

S.V. Holten 1   S.V. Lonneker 1
Luggenhorst , G. (Gerrit) 1869 Wennink , M. (Mart) 1922 z-w 0 – 1