September 2018
M T W T F S S
« Aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

V3 in laatste ronde weggespeeld

V3 in laatste ronde weggespeeld

Samenvallend met de viering van het 35-jarig jubileum van onze vereniging ontvingen wij op 25 mei Herikon b.v./ Borne voor de laatste wedstrijd van V3 dit seizoen. Onze tegenstanders vielen met de neus in de champagne die ook voor hen al klaarstond en we konden ook  genieten van hapjes en mooie woorden van onze voorzitter. We zouden haast vergeten dat we nog wat puntjes konden gebruiken in deze ronde want we hadden een grillig seizoen doorgemaakt met wisselende successen. Ik trof zelf met zwart weer eens het damegambiet aan waar ik altijd onder moet lijden en dat  leverde dus al snel een pion achterstand op. Toen ik even wat tijd had om op de andere borden te kijken zag ik Johan wel prettig staan en dat bleef eigenlijk de hele partij zo. Bij Louk en Jonathan liep het wat minder. Jonathan streed met overgave, maar verloor toch wel wat veel materiaal en Louk had het in latere fase moeilijk met zijn strijd tegen een paard dat in het eindspel de beslissing bracht: 0-1. Jonathan moest vervolgens ook een 0 incasseren en mijn hoop was terecht nog gevestigd op Johan, omdat het in mijn eigen partij door een misrekening op een torenlijn ook niet goed afliep: 0-3 inmiddels. De partij van Johan trok in de eindfase veel belangstelling door de prachtige stelling en helaas ook tijdnood. De klok besliste het lot en zo kwamen we uit op een verlies van 0-4. Volgende jaar beter!

Ed Balk

SV Lonneker V3 – Herikon b.v./Borne 0-4
Ed Balk – Werner Kienhuis 0-1
Johan Blokhuis – Hans Kroeze 0-1
Louk de Wit – Clemens Fransen 0-1
Jonathan Beeke – Gerard Boersma 0-1

Lonneker 4e van Nederland in de KNSB beker

Hemelvaartsdag 10 Mei 2018 werd een gedenkwaardige dag voor onze schaakvereniging. Ons bekerteam wist zich te plaatsen voor de bekerfinale in Apeldoorn door in de laatste voorronde te winnen van MSV uit Meppel. Hierbij een verslag:

Gewapend met een spandoek op mijn schouder fietste ik in de vroege ochtend richting het station van Enschede. Onderweg kwam ik enkele dauwtrappers tegen die mij vreemd aankeken terwijl ik een groot opgerold spandoek over mijn schouder had liggen. Tja, schaakhooligans zijn van alle tijden…
Aangekomen op het station wachtte ik op ons illuster lid Ed Balk die samen met mij de reis naar Apeldoorn zou maken. Ook al wisten we dat de andere drie deelnemende teams veel sterker zouden zijn vervolgden we met een goede dosis positief vertrouwen en gezonde humor de reis in de trein. In Apeldoorn moest ik echter even knipperen met de ogen. Waar waren nu de andere supporters? En nee, dan bedoel ik niet die van onze club. Die waren de vorige avond (en nacht) al in Apeldoorn aanwezig om menig kroeg onveilig te maken inclusief het viertal dat zou spelen in de bekerfinale.
Met ‘andere supporters’ bedoelde ik leden van de andere 3 deelnemende teams. Geen dranghek te bekennen, geen politie-begeleiding, geen veldslag. Alleen maar rust in het centrum van Apeldoorn. Was dit nu een bekerfinale??

Na een stevige wandeling van een klein half uurtje langs onder andere een pittoresk watertje kwamen Ed en ik aan bij het clubgebouw van MuConsult Apeldoorn. Precies op tijd want het openingspraatje ging beginnen. Ons schaakteam + enkele supporters hadden zich al gehuld in een nieuw paars polo-tenue van onze club om onze tegenstanders te imponeren!
In de kamer naast de speelruimte waren de schaakpartijen mooi te volgen op een scherm. Complimenten, goed geregeld!

De loting bepaalde dat Lonneker in de halve finale het mocht opnemen tegen gastheer MuConsult Apeldoorn.

MuConsult Apeldoorn

Lonneker

Kuipers , S.C. (Stefan) 2508 Stotyn , F. (Fabian) 2234 1 – 0
Beerdsen , T.A. (Thomas) 2450 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2057 1 – 0
Delft van, M. (Merijn) 2412 Monsma , M. (Menno) 2033 1 – 0
Zwirs , N.J.J. (Nico) 2366 Bos van den, J. (Jokim) 2050 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2434 Gemiddelde Rating: 2094 4-0

 

Puur kijkend naar de rating en uitslag zou je kunnen concluderen appeltje eitje voor het team uit Apeldoorn. Aan de uitslag valt echter niet te lezen dat bijvoorbeeld Fabian onnodig een paard weggaf en dat Arno een dame liet insluiten (in de 2e partij red.). Ons team heeft zich kranig verweerd maar moest toch het onderspit delven, mede door tijdnood.

Fabian begon prima met wit en leek een eindspel over te houden waarin hij in ieder geval niet hoeft te verliezen, maar liet een simpele dubbele aanval op dame ne paard toe. Arno speelde met zwart een prima pot tegen Thomas Beerdsen. Zijn tijd management was echter niet best en moest opeens veel zetten doen, terwijl er maar 5 seconden per zet bij kwamen. Menno kwam prima uit de opening tegen Merijn van Delft. Merijn wist echter de 2e helft van de partij naar z’n hand te zetten en wist Menno steeds verder naar achter te dwingen. De vrijpion ging doorlopen en opgave was op zijn plaats. Jokim kwam met zwart al snel onder druk te staan. Na 12. Lxf6 gxf6 stond wit al +1.4 en dit liep alleen maar verder op. Geen schande tegen de latere bekerheld, Zwirs wist namelijk in de finale het winnende punt binnen te halen.

In de andere halve finale won Voerendaal van landskampioen LSG met 2.5 – 1.5. Dit betekende dat we de strijd met LSG aan mochten gaan wie als derde dan wel vierde zou eindigen.

In de pauze werd iedereen getrakteerd op een heerlijk kopje soep en een luxe belegd broodje waarna de strijd los ging in de laatste wedstrijd.

Lonneker

LSG

Stotyn , F. (Fabian) 2234 Pijpers , A. (Arthur) 2483 0 – 1
Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2057 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2422 0 – 1
Monsma , M. (Menno) 2033 Werf van der, M.J. (Mark) 2384 ½ – ½
Bos van den, J. (Jokim) 2050 Wessel van, R.B.W. (Rudy) 2391 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2094 Gemiddelde Rating: 2420 ½-3½

Zoals duidelijk is te zien was het verschil in rating erg groot. Neemt niet weg dat Menno erg netjes voor een half punt wist te zorgen en we spreekwoordelijk niet met lege handen naar huis zouden gaan.

Fabian mishandelde de opening en eigenlijk ook de rest van de partij, hij stond na zet 16 al -2 en de stukken gingen (te) snel terug in de doos. Geen goede dag voor onze jolige duitse vriend. Arno begon erg goed en kwam redelijk snel een pion voor te staan met wit. Een voor hem zeldzame onoplettendheid koste hem echter pardoes zijn dame. De a-pion was erg giftig. Jokim begon prima, maar na 12. Tb3 was het voordeel voor zwart. Uiteindelijk gaf Jokim na 19. 0-0 op, er ging meer dan een kwal verloren. Held van de dag werd zoals al aangekondigd Menno, die het eindspel zo dicht wist te schuiven dat er geen kans was voor wit om er door te komen, zeker niet met een zwarte vrijpion op zak voor Menno. De vrede werd getekend en zo wisten we toch nog met een resultaat af te sluiten.

De prijsuitreiking werd gehouden in cafe ‘de Flierefluiter’ waar we een digitale klok kregen als prijs, een lekker biertje hebben gedronken en een hapje hebben gegeten. Daarna ging de reis terug naar Enschede waarbij we konden terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Kleine kritische noot: Ondanks dat de schaakbond veel bekendheid heeft gegeven aan de bekerfinale viel het aantal toeschouwers tegen. Zonder de aanwezigheid van de supporters van Lonneker zou het maar een saaie finale zijn geweest.

Echter, er zijn maar weinig schaakverenigingen zoals die van ons. Dat hebben we wel laten zien op deze Hemelvaartsdag. De schaakvereniging Lonneker staat op de nationale kaart en daar mogen we trots op zijn!

Je kan de partijen naspelen op chess24.

KNSB bekerFINALE 10 mei live met SV Lonneker

Donderdag 10 mei is het zover: de eerste keer dat SV Lonneker meedoet in de finale van de KSNB Beker!

Naast onze toppers, zullen we ook met grote getalen in Apeldoorn aanwezig zijn om ze aan ze moedigen.

De partijen kunnen live op internet worden bekeken:

Aankondiging op schaken.nl

De bekerfinale: programma en informatie

Live partijen

Revanche op Park Stokhorst voor V3

Met de verloren thuiswedstrijd nog vers in het geheugen traden we op 19 maart aan voor de “return” bij Stokhorst. Hierbij een korte impressie: Ik zag mijzelf al in de opening op een pion achterstand komen waardoor ik daarna beter ging nadenken. Ook op het bord bij Martin raakte hij wat kwijt. Eerst een pion en daarna een loper. Ik zag links en rechts van mij de partijen van Johan en Louk redelijk in evenwicht. Door een misrekening van mijn tegenstander pakte een aanval op mijn koningsvleugel voor hem verkeerd uit en kon ik een kwaliteit winnen bij een tegenaanval met een prettiger stelling. Intussen liep het bij Martin niet goed af: na dameruil en pionpromotie door zijn opponent moest hij uiteindelijk de 0 aanvaarden. In een voor mij winnende slotfase gaf mijn tegenstander op en kwamen we zo op 1-1. Johan maakte een mooie partij met een sterke loperzet die hem stukwinst opleverde en na secuur uitspelen ook een punt: 1-2 voor ons dus. De aandacht ging daarna volop naar de partij van Louk die er ingewikkeld uitzag en zijn tegenstander kans gaf op loperwinst. Er stond nog veel op het bord en dankzij de complexe stelling behaalde Louk toch nog remise. Zo wonnen we met 1,5-2,5.

Ed Balk

Ria Elfrink – Johan Blokhuis 0-1
Günther Schäning – Ed Balk 0-1
José van der Voort – Louk de Wit 0,5-0,5
Rob Hansen – Martin Horstman 1-0

Lonneker 1: uit in Amersfoort

Amersfoort uit

Zaterdag 10 maart was het tijd voor ronde 7 van de KNSB competitie. Gezien dat wij dit hele seizoen al presteren net zoals FCT staan wij dus helaas onderaan met slechts 2 MP. Er moet dus zeker nog 2x gewonnen gaan worden in de laatste 3 wedstrijden. Na een avondje Lonneker waar ondergetekende een goede pot speelde, maar helaas teveel tijd nodig had, werd er de zaterdagochtend verzameld in Lonneker door mijzelf, Menno en onze chauffeur Niklas. Vanuit hier vertrokken wij richting Amersfoort met goede hoop op een succes. Kwart voor 1 aanwezig en het team compleet om 10 voor 1. Een goed begin.

Om 5 over 1 werd er afgetrapt, alles begon rustig, behalve bij mij. Ik haalde twee zetten door elkaar en kwam hierdoor met een pion en 2 tempi minder uit de opening. Ook Jokim had het lastig vanuit de opening. De andere borden waren gelijk opgaand. Gezien mijn mindere stelling besloot ik maar te proberen tegen te houden en hopen op remise, dit aangespoort door bord 6 en 8 dat ik absoluut niet mocht verliezen.

Deze aansporing had effect, vooral op mijn tegenstander die besloot om mij meer activiteit te gunnen, met als resultaat dat ik met een combinatie de pion kon terugwinnen en na wat handige manouvres in het eindspel een remise kon afdwingen. Het eerste halfje uit een verloren stelling is binnen. En hierna ging het snel, Menno kreeg een remise-aanbod en nam dit dankbaar aan. Jokim won zijn partij en Patrick won ook! Leon speelde remise en was hier tevreden mee. 3,5-1,5 voor en dit alles nog voor de tijdcontrole. Echter…

Met de tijdcontrole kwamen er ook fouten en zo verloor Niklas op bord 2 en ook Arno, onze topper had een offday. 3,5-3,5 met alleen Fabian die nog speelt op bord 3. 4p+T voor beide, alleen had Fabian wel een freibauer dus kansen op winst. Echter werd ook dit niet zo handig gespeeld door onze CM, hij verloor de vrijpion en moest vervolgens nog vechten voor remise. Dit sleepte hij na een lange strijd nog wel uit het vuur en dus worden de punten gedeeld met een 4-4. Het had beter kunnen gaan, maar ook slechter dus ik ben tevreden met remise.

Amersfoort

Lonneker

Tonnon , R.P. (Rene) 2088 Wiebe , P. (Patrick) 2198 0 – 1
Porte , H. (Henrik) 2079 Brinkers , N. (Niklas) 1798 1 – 0
Piet , J.J.N. (Joeri) 2032 Stotyn , F. (Fabian) 2213 ½ – ½
Reedijk , P.J. (Peter) 2032 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2090 1 – 0
Otten van, G.J. (Gerard) 2004 Wennink , M. (Mart) 1938 ½ – ½
Grutter , T.J. (Tim) 1984 Bos van den, J. (Jokim) 2038 0 – 1
Cloet de, J.L. (Jeanine) 1971 Monsma , M. (Menno) 2067 ½ – ½
Shahrizadeh , S. (Shahroez) 1977 Stuij , L. (Leon) 1848 ½ – ½

Mart Wennink

Lonneker 2 wint van WSG 3!

Lonneker 2 wint van WSG 3

Lonneker 2 mocht dit seizoen voor de tweede keer naar Winterswijk. Na de verloren wedstrijd tegen WSG 3 was nu WSG 3 de tegenstander. Het vervoer was goed geregeld Jürgen nam vanuit Duitsland Inken en Jarno mee en ondergetekende zou de rest van de spelers ophalen. Met een sterke opstelling had ondergetekende dan ook alle vertrouwen in een goed resultaat. De Duitsers waren een keer niet punktlich, omdat ze stau hadden en waren om 13:13 in de speelzaal, daar was de rest al ruim  drie kwartier aanwezig. Er was ruim op tijd vertrokken vanwege de parkeerproblemen op zaterdag in Winterswijk, maar we konden zowaar voor de deur van café Willinks parkeren, dus we waren ruim op tijd.

Zo snel als we in Winterswijk waren, zo snel was ondergetekende op bord 5 ook een stuk kwijt. Op zet 9 kwam b5 en oeps mijn loper stond ingesloten. Terwijl Appie vervolgens alleen maar lachend naar mij kon kijken, besloot ik toch maar gewoon door te spelen, want wie weet geeft mijn tegenstander ook nog wel wat weg. Op papier leek WSG 3 te pakken, maar al vroeg in de partij hadden Wim en Jürgen een pion minder en Jarno zelfs 2, dus alle zeilen moesten bijgezet worden. Gelukkig had Roelof wel een pion meer. Inken, Boris en Appie stonden nog gelijk.

Aangezien de rest nog niet erg overtuigend stond moest ik toch maar wat bijschakelen. Ik won ergens een tweede pion voor mijn stuk en het leek weer speelbaar. Zeker omdat mijn tegenstander vergat te winnen met txf3. Op zet 29 liep ik tevreden weg van mijn bord, Boris kwam naar mij toe en zei: “Je staat helemaal geen stuk achter toch?” Dit was ook waar, want mijn tegenstander had ook een stuk gegeven. Hier bleef het niet bij mijn tegenstander had een complete blackout en op zet 33 had ik opeens 2 stukken meer. Jarno had ondertussen toren paard 2 tegen toren paard 3 op bord 1 en dit zag er niet erg hoopvol uit. Inken stond nog gelijk, maar leek wat actiever te staan in een eindspel met dames en pionnen. Boris stond ook nog gelijk, maar leek ook wat actiever te staan dan zijn tegenstander. Appie sloeg ondertussen remise af, dus zou hij dan eindelijk dat puntje gaan pakken voor 2. Wim hield een lastig eindspel met ongelijke lopers over en leek het niet te gaan redden. Jurgen en Roelof hadden een complexe stelling, maar hier had ik ook wel vertrouwen in.

De eerste die klaar was was Wim, die helaas zijn eerste 0 van het seizoen pakte. Nog geen 5 minuten later was het 2-1 voor Lonneker, want Jurgen had de koningsstelling van zijn tegenstander opgeblazen en ondergetekende had zijn twee stukken meer ook uitgebuit. Inken had ondertussen ook een pion meer met Dame 5 tegen Dame 4 en was onderweg met haar pionnen naar een tweede dame. Roelof had ondertussen een kwaliteit meer en alles begon langzaam de goede kant op te gaan. Even later was het zover en had supersub Roelof op bord 3 een punt gepakt 3-1. Appie zag geen weg naar winst en besloot na 3x remise afgeslagen te hebben en het 3x aangeboden te hebben samen met zijn tegenstander toch maar remise te doen. Inken kreeg ondertussen 5 tegen 4 pionnen en met 2 gebonden koningen zag het er tricky uit, maar haar pionnen waren ver genoeg en zo won ze 4,5-2,5. Nadat ik Boris vertelde dat we 4,5 punt hadden bood hij ook gelijk remise aan. Naar eigen zeggen stond hij wat beter en had hij nog 100 zetten door kunnen spelen, maar als het niet nodig is dan maar remise. Zijn tegenstander nam het gelijk aan en zo werd het 5-3.

De partij van: Jürgen

Gijs Gerritsen

 

T WSG 3 1613 Lonneker 2 1789 3 5 di 10 mrt
1. Remko Algera 1735 Jarno Scheffner 1 0
2. Job Geerdes 1700 Jürgen Meijerink 1948 0 1
3. Han van de Laar 1663 Roelof Berkepeis 1782 0 1
4. Oscar Wamelink 1628 Wim Stoltenborgh 1727 1 0
5. Henk te Brinke 1588 Gijs Gerritsen 1922 0 1
6. Gerard Klein Langenhorst 1545 Inken Meijerink 1645 0 1
7. Luc van Harxen 1545 Boris Tsoukkerman 1958 ½ ½
8. André Houwers 1498 Albert Hulskers 1544 ½ ½

Lonneker V3 verliest helaas van Hec V2

Vrijdag 9 februari was het erg druk met maarliefst 3 viertallen. Niet alleen V3, maar ook V1 en 2 moesten aan de bak.
We speelden in de vaste opstelling.

Bord 1: Johan tegen Fred Robers
Bord 2: Louk tegen Stef van der Poel
Bord 3: Ed tegen Alexander Reijtenbagh
Bord 4: Martin tegen Willy Stegeman

Ed had een aanval op de konigsvleugel opgezet, maar een pionnetje over het hoofd gezien. Het bleef lastig en vastgeschoven, er werd remise overeengekomen.

Martin speelt erg goed en bouwde mooi wat druk op op het centrum, maar verloor door een blunder de dame en daarmee uiteindelijk de partij. Achteraf gezien had het paard op e4 geslagen moeten worden.

Louk begon erg goed, maar door een verkeerde ruil kwam de tegenstander over de h-lijn binnen. Hij hielt nog goed tegen, maar ging vervolgens mat door de pionnen aan de andere kant.

Johan had een leuke pot en speelde goed. Het ging gelijk op, maar verloor door een truc de laatste toren. Johan probeert nog met een paar vrijpionnen weerstand te bieden, maar de tegenstander kon ze allemaal nog tegenhouden. Vervolgens kon de tegenstander zelf gaan lopen met vrijpionnen en moest Johan opgeven.

Helaas een 3.5-0.5 nederlaag, maar het was een gezellige en sportieve avond.

Lonneker schrijft clubgeschiedenis met plaats bij laatste 8 in de KNSB-Beker

Op de avond dat Lonneker clubhistorie kan schrijven in de KNSB-beker uit bij Assen is het rustig in de ijsclubkantine. Lonneker kan zich vanavond in Assen plaatsen voor de laatste 2 van het district oftewel de laatste 8 landelijk van de KNSB-Beker. Met een half aangevroren vijver en 7 schakers zijn er toch 7 borden opgezet in Lonneker, want iedereen wil graag weten hoe onze toppers het er in Assen vanaf brengen. Fabian, Menno, Arno en Jokim lijken licht favoriet en de borden worden dan ook de hele avond aan de hand van foto’s van teamleider Robin meegezet. Op de interne avond staan er ook nog een aantal krakers op het programma: Tom-Louk, Martin-Ed en Jürgen-Appie. Ondergetekende offert zich op voor het rondeverslag, updates uit Assen en bier drinken.

Het kan vriezen het kan dooien op dit moment, maar koud is het in ieder geval. Na de opening is Ed vooral onder de indruk van de rating van Fabian die bij het bord vermeld staat. Tom en Louk hebben ondertussen een gelijke opening. Martin, Ed, Jürgen en Appie zijn alle vier een stuk kwijtgeraakt. De verwachting van Walter is dat Jokim gaat winnen aangezien hij ooit het legendarisch verhaal hoe te winnen bij -5 schreef.

Appie blijft heel koeltjes onder de omstandigheden en heeft ondertussen al een pionnetje meer op het bord staan. Martin en Ed hebben nog een stuk van elkaar er af gesnoept en Tom en Louk gaan met h4 en h5 elkaar bestormen. Daarbij aangetekend dat Louk al kort heeft gerokeerd en Tom nog niet. Bij de tweede update uit Assen lijkt het ijs nog niet dik genoeg. Bij Fabian is er al aardig wat geruild en over de andere stellingen valt weinig te zeggen. Teleurstellend is wel dat Fabian en Knol nog steeds niet aan de pils zijn dus dat er niet het maximale uit deze partij wordt gehaald. Met cola en thee heeft natuurlijk nog nooit iemand de oorlog gewonnen. In Lonneker lijkt Martin-Ed ondertussen op weg te zijn om de bierpartij van de avond te worden. Met 2 bierloze mensen tot nu toe een uitstekende avond.

Update 3 uit Assen levert een hoop afwikkelingen op. Fabian heeft nog 2 torens en een paard tegen 2 toren en een loper met 8 pionnen voor beide over. Menno heeft ook flink lopen hakken en heeft nog 2 torens loper en 6 pionnen voor beide over. Ik denk dat hij hierbij wel iets minder staat. Arno staat denk ik prettig maar dat gaan de komende zetten uitwijzen en bij Jokim is er nog weinig aan de hand. Tom is ondertussen aan het nadenken hoe hij druk kan zetten op de koningsstelling van Louk. onze Oud-voorzitter Edje heeft ondertussen een stuk tegen 2 pionnen gesnoept. Appie heeft op het schaakbord nog niet de wind in de zeilen, want Jürgen heeft zijn pion weer terug , maar de wind buiten geeft Appie het idee dat de vijver echt niet dicht gaat vriezen. Dus gewoon schaken komende woensdag en vrijdag.

Het word ondertussen hoogste tijd om te gaan kaarten, maarja Martin en Tom hebben nog steeds niet gewonnen, dus ik zeg hop hop opschieten. Ondertussen komt de uitslag van een stiekeme achtste partij binnen. Voor de kwartfinale van de beker hebben onze Duitsers Niklas en Jürgen Meijerink in Nordhorn tegen elkaar gespeeld en dit heeft geresulteerd in een overwinning voor Jürgen. Glückwunsch! Ondertussen heeft Fabian twee pionnen meer en lijkt erg goed te staan. Arno is niet voor zetherhaling gegaan en lijkt nog steeds prettig te staan. Menno staat gedrukt in het eindspel waar ondertussen bij beide een toren minder op het bord staat. Over de stelling van Jokim heb ik nog steeds weinig te melden. Tom lijkt wel prettig te staan, maar heeft nog geen materiaal meer. Ed heeft ondertussen een vol stuk meer. Appie en Jürgen hebben wat stukken geruild en staan in een complexe stelling. Materiaal bij deze partij is nog gelijk. De prognose in Assen is ondertussen Fabian gaat winnen, Menno gaat verliezen. Arno en Jokim hebben beide 20 minuten meer dus hier zal de beslissing moeten gaan vallen.

Edje, die corvee heeft dus graag snel aan de afwas begint is ondertussen gepromoveerd en het is wachten tot Martin op gaat geven. Tom heeft ondertussen nog steeds een actieve stelling maar nog niks concreets. Appie en Jürgen hebben nog geen vorderingen gemaakt. Menno de koning van het toreneindspel staat in mijn ogen ondertussen straalverloren in een toren 3 tegen toren 3 eindspel. Ed heeft ondertussen Martin verslagen. Jürgen en Appie zijn ondertussen remise overeengekomen. Schuivers! Fabian heeft ondertussen weer wat afgewikkeld en lijkt nog steeds gewonnen te staan. Menno lijkt nog steeds te gaan verliezen. Jokim is nog lang niet duidelijk en Arno lijkt nog steeds prettig te staan. Tom heeft ondertussen een pion gesnoept en gaat hierbij ook nog een kwaliteit winnen en daarmee lijkt de partij wel over.

Menno verliest en zo wordt het 1-0 voor Assen. Appie, Ed, Martin en Tom  scanderen nu luidkeels kom op SV Lonneker! Schreeuwen, kan dat dan terwijl er nog wordt gespeeld? Jazeker, want Tom heeft ondertussen gewonnen van Louk en zo zijn alle partijen in Lonneker afgelopen. Fabian heeft ondertussen een punt gescoord en de stand op 1-1 gebracht, terwijl het kaarten in Lonneker begonnen is. Jokim lijkt ondertussen te gaan winnen dus alles komt nu aan op Arno die ondertussen 5 min minder heeft. Een halfje is genoeg,  you can do it!

Terwijl er gekaart wordt met tussentijdse schaakanalyse`s, lijkt Arno even te bezwijken onder de druk zijn tegenstander weet te ruilen en een paar pionnen mee te snoepen. Gaan we dan af op penalty`s? Tijdnood bij beide dus niks is nog zeker. Even later blijkt Arno heldhaftig te zijn en het paard van zijn tegenstander in te kunnen sluiten. Jokim die net voor hem klaar is en heeft gewonnen 2-1! Bam!, krijgt de vraag of hij heeft gewonnen. Jokim antwoord Ja en terwijl Arno bezig is om een opgesloten paard op te halen, bied hij remise aan. Zijn tegenstander ziet alleen nog maar de weg naar verlies en neemt dit aan. 2,5-1,5! Fantastisch resultaat en voor het eerst in de clubgeschiedenis zit Lonneker bij de laatste 2 in de regio en bij de laatste 8 van Nederland! In Lonneker wordt hier nog een extra biertje op gedronken! Het kaarten wordt trouwens gewonnen door Tom en Ed, die Martin en Gijs te slim af zijn.

 

Assen [2057] Lonneker [2102] 1½-2½
Knol , G.J. (Geon) 2092 Stotyn , F. (Fabian) 2213 0 – 1
Taal , R. (Rieks) 2104 Monsma , M. (Menno) 2067 1 – 0
Dwarshuis , A. (Arjan) 2049 Akkeren van, A.J.H.D. (Arno) 2090 ½ – ½
Werff van der, F. (Frank) 1982 Bos van den, J. (Jokim) 2038 0 – 1

Partij: Fabian
Partij: Menno
Partij: Arno
Partij: Jokim

Lonneker 2 verliest thuis van Almelo 2: met verslag van Henk

Lonneker 2 – Almelo 2

32 schakers, een wedstrijdleider en nog een paar toeschouwers: het clubgebouw is goed gevuld, met twee Almelose achttallen op bezoek om het tegen onze twee topteams op te nemen. Ik besluit zelf een vrjie middag te nemen door al vroeg in de partij in te gaan op een zetherhaling, en als straf – of als beloning, daar zijn de meningen over verdeeld – mag ik verslag uitbrengen over de wedstrijd in de promotieklasse.

Appie en Wijnand laten er ook geen gras over groeien, in sneltreinvaart worden de stukken geruild en er verschijnt een toreneindspel op het bord. De Almeloër lijkt enigszins in het voordeel met een vrijpion,  maar dit lijkt nog geen onoverkomelijk probleem. Maar als Appies koning zich de weg laat afsnijden door de vijandelijke toren en Wijnands koning de vrijpion kan ondersteunen is deze niet meer te stoppen.

Als Boris zijn achternaam noemt is zijn tegenstander onder de indruk: dat klinkt als een wereldkampioen! Dus Boris heeft direct een psychologisch voordeel.  Tegen een Catalaanse opening pakt hij de c-pion, en een gepend paard levert hem later een kleine kwaliteit op, maar hiervoor moet hij wel een pion opgeven. De vijandige dame komt gevaarlijk dicht bij zijn koning, maar Boris heeft goed berekend dat hij hiermee weg kan komen. Toch vertrouwen beide spelers het niet helemaal, ze nemen het zekere voor het onzekere en delen het punt.

Bij Wim ziet het er intussen goed uit, hij heeft zojuist een stuk gewonnen. Maar hij moet zijn stelling nog wel even consolideren, hij heeft nog niet gerokeerd en zijn tegenstander zet druk op de damestelling met een gepend paard op d2. Dat gaat toch ergens mis: het paard gaat verloren en Wim blijft een pion achter. Maar hij gaat stug door en ook hier is remise het resultaat.

De 2 J’s uit Duitsland op de twee topborden hebben beiden een scherpe stelling met tegengestelde rokades op het bord. Jürgen staat een (vrij)pion achter en wordt in de verdediging gedrukt, maar bij Jarno ziet het er een stuk beter uit. Hij sluit af met een matcombinatie met torenoffer om de h-lijn te openen en trekt zo de stand weer gelijk. Jürgen verdedigt taai en probeert her en der nog een tegenaanval van de grond te krijgen, maar het mag niet meer baten: hij moet een stuk inleveren om alle dreigingen van zijn tegenstander te pareren en dan is er geen redden meer aan. Zo komen we opnieuw op achterstand.

En een blik op de laatste twee borden waarop nog wordt gespeeld stemt niet hoopvol, meer dan een gelijkspel lijkt hier vrijwel onmogelijk – hoewel uit een computeranalyse achteraf blijkt dat Walter nog wel ergens een aantal winstkansen heeft gemist . De Scandinavische verdediging van Walter wordt beantwoord met een gambiet en Levi richt al zijn stukken op de nog niet gerokeerde zwarte koning. Toch weet Walter zich te bevrijden, en hij kan afwikkelen naar een toreneindspel, waarbij hij wel een slechtere pionnenstructuur overhoudt. Na een wederzijdse pionnenrooftocht houdt Walter drie vrijpionnen op de damevleugel over tegen twee van Levi op de koningsvleugel. Maar die twee zijn al wel veel verder opgerukt, en dat geeft de doorslag.

Tom brengt een zwarte leeuw op het bord, en ik weet niet of het een bewust pionoffer was (wat bij Tom niet onwaarschijnlijk is) of ongepland, in ieder geval staat hij op een gegeven moment een pion achter. Toch weet hij een eindspel te bereiken waarin het materiaal weer in evenwicht is – een eindspel met gelijke lopers, waarin Tom de slechtere loper heeft. Maar hij houdt de gelederen gesloten en Axel staakt verdere winstpogingen en berust in een remise. Omstanders laten zien dat de witte koning juist op dat moment waarschijnlijk winnend had kunnen binnenwandelen in de zwarte stelling, maar voor het eindresultaat maakt dat niet meer uit: na twee overwinningen gaat deze wedstrijd helaas voor ons verloren.

Henk Jonkers

 Lonneker 2 – Almelo 2                                     3-5

1. Jürgen Meijerink – Yannic Husers              0-1

2. Jarno Scheffner  – Goswin Zeeman            1-0

3. Tom Engberink – Axel Grunnekemeijer    ½-½

4. Wim Stoltenborgh – Egbert Gorter            ½-½

5. Boris Tsoukkerman – Klaas de Jong            ½-½

6. Henk Jonkers – Yorick Postema                   ½-½

7. Walter Wissenburg – Levi Nies                    0-1

8. Albert Hulskers – Wijnand Zoutendijk        0-1

V3 uit tegen Borne V2: “Eerst zetten, dan denken” door Henk

Eerst zetten, dan denken (Borne V2 – SV Lonneker V3, SBO klasse V7, 16 januari 2018)
Louk vertelt me in de auto dat hij een boek van IM Willy Hendriks leest met bovenstaande strekking: niet eerst een uitgebreid plan bedenken, maar gewoon de beste zet in de stelling vinden, een plan volgt dan vanzelf. Klinkt goed, maar makkelijker gezegd dan gedaan…
We zijn onderweg naar Borne voor de vierde wedstrijd van V3, tegen de voorlopige koplopers, maar de verschillen zijn klein. Ik ben voor de eerste (en waarschijnlijk enige) keer dit seizoen geronseld als vervanger van Martin. We worden hartelijk ontvangen in De Spil, vertrouwd terrein voor onze veteranen.
Ik mag zelf aantreden tegen de teamleider van Borne V2, die in het weekend een succesvol viertallentoernooi bij het Tata Steel-toernooi achter de rug heeft en dus in goede vorm verkeert. In het begin loopt alles voorspoedig, ik win snel een pion en kan mijn tegenstander in de verdediging drukken. Maar dan slaat de schaakblindheid toe en doe ik het ene na het andere stuk in de aanbieding (misschien neem ik het advies van Willy iets te letterlijk, volgende keer toch maar even nadenken voordat ik een zet doe). Zo komen we al snel op achterstand.
Maar de basisspelers maken dit meer dan goed. De studie van Louk heeft vruchten afgeworpen, hij zet de koningsstelling van zijn tegenstander flink onder druk wat eerst een pion en later enkele stukken oplevert. Hij weet de stand hiermee weer gelijk te trekken. Teamleider Ed heeft ook een materiële voorsprong in de vorm van een kwaliteit plus pion. Hij moet wel blijven opletten, want een batterij van toren en dame kijkt dreigend naar zijn koningsstelling, maar Ed vindt de goede balans tussen aanval en verdediging en brengt ons op voorsprong.
Johan kijkt eerst tegen een pion achterstand aan, maar met sterk positioneel spel komt zijn stelling er steeds beter uit te zien. Op het juiste moment slaat hij tactisch toe, het resulterende eindspel vereist nog enige creativiteit maar dat is Johan wel toevertrouwd en hij haalt vakkundig de volle buit binnen.
Hiermee maakt het team waarschijnlijk een goede sprong voorwaarts in het klassement, op naar de tweede helft van de competitie!
Henk Jonkers
——————
Borne V2 – Lonneker V3                                           1-3
1.       Werner Kienhuis (z)       – Henk Jonkers (w)         1-0
2.       Gerard Boersma             – Johan Blokhuis             0-1
3.       Hans Kroeze                    – Ed Balk                          0-1
4.       Jos de Vries                     – Louk de Wit                  0-1