October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

video : dansende Paarden

Schaak animatie met moderne muziek = recente partij op Woensdagmiddag. Continue reading video : dansende Paarden

jeugd video : Mio

Het verloop van de partij van Roelof en jeugdlid Mio (6 jaar) volgens de eind-stelling in het artikel over het afgelopen SVL jeugdtoernooi] Continue reading jeugd video : Mio

pionnen en stukken : samen = kunst

In deze partij heeft Wit zijn stukken niet actief gebruikt.
Zwart-speler IM Eric Rosen breekt Wits verdediging in een 20 minuten partij tegen een amateur op LiChess.org; het is mat in 28 zetten. Continue reading pionnen en stukken : samen = kunst

jeugd video : de vlag van Sibren

Videoverslag van de partij tussen Roelof Berkepeis (trainer) en Sibren Wissink. Muziek aan : de verwikkelingen spreken tot de kenners .. Continue reading jeugd video : de vlag van Sibren

video : Yes Fight

Chess move animation with music of a recent own LiChess game, 10 min + 3 sec.
My handle is ’tissatussa’, i had the Black pieces. Continue reading video : Yes Fight

[LIVE] Kwartfinale KNSB-beker Lonneker – HSG tussenstand 1-0! [update 16:00]


De opstellingen zijn bekend.

Bord 1: FM Kees Nagtegaal tegen Fabian Stotyn.
Live

Bord 2: Patrick Wiebe tegen Wim van der Wijk
Live

Bord 3: Jorgen Henseler tegen Simon Elgersma
Live

Bord 4: Arno van Akkeren tegen Johan Lindeman 1-0
Live


V1 pakt eerste overwinning tegen Euwe V2

-door Arno van Akkeren-

Lonneker V1 – SG Max Euwe V2
Op vrijdag 15 januari was het weer gezellig druk in ons clubgebouw. Er speelden maar liefst drie teams in de viertallencompetitie. Hoewel V4 niet hoefde te spelen, waren alle teamleden wel aanwezig. Zij speelden voor de interne competitie en de interne bekercompetitie. Lonneker V1 speelde tegen SG Max Euwe V2. Wij kwamen uit met Fabian, Jokim, Erik Akkersdijk en Arno. SG Max Euwe speelde met Sjoerd van Willigen, Wouter de Haas, Albert Vasse en Remko Algera.
Op bord vier speelde Arno met wit tegen Remko. Arno speelde in de opening vooral veel ontwikkelingszetten. Remko speelde ook veel pionzetten. Doordat de zwarte stukken nog niet allemaal goed waren ontwikkeld waren vooral de pionnen op d5 en f7 zwak. Hier kon wit van profiteren door een aantal pionnen te slaan en al snel in de partij te promoveren. Met een toren en twee pionnen minder gaf Remko op, — speel de partij hier na.

Hierdoor stonden we al snel op een mooie 1-0 voorsprong. Erik speelde aan bord drie met zwart en stond ook goed. Tegen Albert stond hij stond een stuk voor tegen twee pionnen. Het paard van Albert stond wel erg actief maar toch was dat te weinig compensatie. Jokim leek aan bord twee beter te staan tegen Wouter. Jokim had met de dame de pion op b7 geslagen en had tussendoor een pion meer. Fabian stond aan bord één minder tegen Sjoerd. Fabian stond een pion achter. Wit had wel een geïsoleerde dubbelpion maar die kon goed worden verdedigd.
Jokim kon door een fout van Wouter de kwaliteit winnen. In de eindstelling zou Jokim in ieder geval nog één pion winnen. Wouter gaf op omdat Jokim ook nog zijn twee torens kon afruilen tegen de toren en de loper. Dit pionneneindspel was dan makkelijk gewonnen voor Jokim, — speel de partij hier na.

Na de overwinning van Jokim stonden we met 2-0 voor.
De stelling van Fabian werd afgewikkeld naar een eindspel waarbij Fabian een betere pionnenstructuur had. Fabian won twee pionnen. Het eindspel met toren en twee verbonden vrijpionnen tegen toren kon Fabian makkelijk winnen. 3-0 en de overwinning was binnen. — speel de partij hier na.

Erik stond ondertussen wat minder goed. In een eindspel had hij een loper en een paard tegen een toren en stond een paar pionnen achter. In dit einspel kon Albert nog proberen op winst te spelen en moest Erik uitkijken. Erik kon veel pionnen ruilen. In een eindspel met loper en paard voor Erik tegen toren en pion werd remise overeengekomen, — speel de partij hier na.
Dit bracht de einduitslag op 3,5 – 0,5. Een prima overwinning.
Op dezelfde avond werd in de andere oostelijke derby, FC Twente tegen Heracles, met maar liefst met 4 – 0 gewonnen.

Zie ook info op de SBO website

Video : geen confrontatie in de Siciliaan

–door Roelof Berkepeis

Alexander Morozevich is een bekende en artistieke schaakgrootmeester, die af en toe zeer fraai spel laat zien. Ook met snelschaak (blitz) is hij soms een geweldenaar, in 2014 won hij het grote Blitz Kampioenschap in Moskou.

De volgende partij vond ik laatst ergens en maakte er een eigen video van, waarbij het spelverloop duidelijk zichtbaar is.
.

.
Morozevich speelt een alternatieve opzet tegen de Siciliaanse verdediging, een manier die ik zelf ook ambieer : mijd confrontatie met Zwarts pion c5, speel er omheen! Deze aanpak zien we tegenwoordig niet vaak, maar schaken kent ook mode, echt!.

Alexander Morozevich

Morozevich fianchetteert vroeg zijn Dame-loper, waardoor hij eigenlijk aan Zwart vraagt: “ga je nu ook nog e5 doen? want dan valt er een gat op d5!” En omdat een Siciliaan-speler waarschijnlijk eerder kort dan lang zal rokeren, is pion g7 vanaf het begin een doelwit.

Kijk hoe Wit dit idee vormgeeft; hij beweegt zijn stukken voor zowel aanval als verdediging, in pure harmonie als je het mij vraagt, zelfs in een snelschaakpotje!

Of JUIST in een snelschaakpotje!? Want geeft deze GM zo zijn geheime recepten niet prijs?
Ik denk namelijk dat we hier goed de basis-patronen zien van zijn openings-idee en zo kunnen we wellicht veel leren. Ik wel in elk geval, deze opzet licht me ..
.

.
De partij kun je zelf ook nog eens rustig naspelen op onze Speel-Partij-Na pagina, of door arena.chessdom.com – en op deze pagina vind je alle snelschaakpartijen van alle ronden van dit toernooi.

* bezoek de wikipedia pagina van Morozevich.

.
.

video : media break

Part of Sinquefield Cup 2015, round 4, 2015.08.26

During a media break for 10 minutes we see a steady shot of GM Alexander Grischuk and GM Veselin Topalov in action : Grischuk is to move, but he’s thinking. Finally we see .. no move, and so I think this is an awesome scene. The music is from the original broadcast, i did no edit here, i only cut out this scene.

The complete video of this broadcast is at youtube (04h32m)

Jokims trucjesopgaven

[deze puzzel-pagina hoort bij het artikel Hoe te winnen bij +0.35?]

Tijdens een seizoen komen er honderden stellingen voorbij, en in enkele daarvan kan de stelling van de tegenstander flink toegetakeld worden. Een terugblik levert al gauw een paar levendige diagrammen op.

1. Marten Berghuis (1959) – Jokim
(4 november 2014, Hoogeveen V1 – Lonneker V1, 0,5-3,5)

Wit speelde 20. Dd1-d2? Waarom is dat niet goed? [klik hier voor de oplossing]

2. Bart Lemstra (2068) – Jokim
(5 december 2014, Lonneker (beker) – De Twee Kastelen, 3-1)

Zwart aan zet. Ik speelde 45…d4 46. Ld7 Kf7 en won uiteindelijk in een tijdnoodduel, maar er was in het diagram een leuke directe winst met het paard. [klik hier voor de oplossing]

3. Robert de Boer (1923) – Jokim
(13 dec. 2014, SVL 1 – Groninger Comb. 3, 5-3)

Zwart aan zet. Na een niet al te beste partij gaf mijn tegenstander het op in plaats van nog even 61. h3 te proberen. Wat is dan de juiste zet: 61…Tg5 of 61…Tg3? [klik hier voor de oplossing]

4. Christian Scho (2127) – Jokim
(7 feb. 2015, SG Max Euwe 2 – Lonneker 1, 1,5-6,5)

Zwart aan zet. In een best originele manoeuvreerpartij stond ik een pion achter, maar m’n stelling was wel OK. Ik pakte een pion terug: niet zo’n goed plan. Maar toen deed zwart 27. Pe3-f5? Zwart speelt en wit geeft op. [klik hier voor de oplossing]

5. Jokim – Ton van Oijen (1834)
(13 maart 2015, Lonneker V1 – Holten V1, 3,5-0,5)

Wit aan zet. Zwart heeft hier zojuist Pc6-e5-c4 gedaan, maar dat was niet zo goed. Waarom? [klik hier voor de oplossing]

6. Jokim – Maarten Dijkstra (2045)
(11 april 2015, Lonneker 1 – Assen 1, 2,5-5,5)

Zwart speelde hier 27…Ph7-f6? Waarom is dat niet zo handig? [klik hier voor de oplossing]

.
.